top


De Rottige Meente is een schitterend natuurgebied, een karakteristiek en uniek wetland met nationale waarde. Van oorsprong een oude veenpolder en onderdeel van de zuidelijkste gemeente in Friesland: Weststellingwerf.

Tal van culturele gezelschappen vinden in dit waterrijke gebied de inspiratie en de locatie voor hun kunst: cultuur in de Rottige Meente.nl.
top

Dirk Kerst Koopmans

Deze zomer is er in Rottige Meente een expositie van het werk van Scheeneschilder Dirk Kerst Koopmans. Een expositie die heel goed laat zien hoe het er vroeger in dit gebied aan toe ging. Dirk Kerst schilderde zijn indrukken of impressies van het dagelijkse, zeker niet gemakkelijke leven langs de Scheene.

Tijdens de opening van de expositie wordt een documentaire vertoont over Koopmans. Het is een ode aan deze bijzondere persoonlijkheid uit de Scheenestreek, die als landschapschilder een nationaal niveau bereikte. De documentaire is gemaakt door regisseur en videokunstenaar Pat van Boeckel, dé man achter Rerun Producties.

Dirk Kerst Koopmans maakte talloze tekeningen van dorpen, boerderijen en open water. De in de Westhoek van Weststellingwerf geboren en getogen boerenzoon onderscheidde zich met principes als vegetarisme, naturisme en theosofie. Na een rijke eigenzinnige omzwerving in Zuid Amerika keerde Dirk Kerst terug naar zijn roots en schilderde en tekende het leven bij de Scheene. De natuur, de mens en het werk waren de ijkpunten in zijn werk.

Lange tijd woonde hij in een bouwvallig veenarbeidershuisje aan de Scheene waar hij het Scheenemuseum inrichtte. Koopmans werd 91 jaar en is in 1998 begraven in Spanga. De laatste beelden van de documentaire laten hem zien in zijn nadagen in Rottige Meente, het natuurgebied waar hij zijn hart aan verpandde.

Voor meer informatie: www.rerunproducties.nl
Terug naar home
event image
event image
event image
event image
event image
event image