top


De Rottige Meente is een schitterend natuurgebied, een karakteristiek en uniek wetland met nationale waarde. Van oorsprong een oude veenpolder en onderdeel van de zuidelijkste gemeente in Friesland: Weststellingwerf.

Tal van culturele gezelschappen vinden in dit waterrijke gebied de inspiratie en de locatie voor hun kunst: cultuur in de Rottige Meente.nl.
top

PoŽzie in de Rottige Meente

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 september 2012 is het natuurgebied de Rottige Meente in de gemeente Weststellingwerf het decor van een poëziefestival. Op verrassende plaatsen wordt bij het ochtendkrieken op zaterdag 8 september poëzie ten gehore gebracht voor een beperkt gezelschap, dat per boot of te voet het natuurgebied de Rottige Meente, onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer, intrekt. Zaterdagmiddag gebeurt dat nog twee keer.
Vrijdag- en zaterdagavond zijn er in een tent bij het kantoor annex werkschuur van Staatsbeheer, het gebouw Tentepolle, optredens van dichters uit het nedersaksisch taalgebied en landelijke dichters.
Poëzie in de Rottige Meente wil de aandacht vestigen op een uniek natuurgebied en op unieke poëzie. Vanaf de rand van het gebied doordringen tot de essentie. Landschap en poëzie beleven bij opkomende en ondergaande zon. Fluisterend door het gebied met hier en daar een opduikende dichter. Met het verhaal van de gids al wandelend of varend door het gebied. En ’s avonds de dichters op het festival bij Tentepolle. Niet zomaar een willekeurige selectie, maar dichters die doordringen tot het wezen van land, water en landschap. Die de beleving van de mens vroeger, nu en in de toekomst een belangrijke plaats in hun werk hebben gegeven.
Poëzie in de Rottige Meente wil mens en landschap, met behulp van poëzie, bij elkaar brengen. Met teksten in landstalen en streektalen tegen een decor van het gebied. Het wil een hommage zijn aan een soms woest en dan weer nederig landschap. Dat gevormd is door turfgravers, vissers en boeren. Een bewegend landschap dat elke dag anders is en anders beleefd wordt.
Het festival Poëzie in de Rottige Meente wordt georganiseerd door de gelijknamige stichting en Staatsbosbeheer, de beheerder van het gebied. De gemeente Weststellingwerf steunt het initiatief.Organisatie:
Voor het verkrijgen van nadere informatie en/of het bestellen van kaarten kunt u een bericht sturen aan de organisatie: info@rikrak.nl.

Terug naar home