top


De Rottige Meente is een schitterend natuurgebied, een karakteristiek en uniek wetland met nationale waarde. Van oorsprong een oude veenpolder en onderdeel van de zuidelijkste gemeente in Friesland: Weststellingwerf.

Tal van culturele gezelschappen vinden in dit waterrijke gebied de inspiratie en de locatie voor hun kunst: cultuur in de Rottige Meente.nl.
top

Opera Nijetrijne keert met de Knecht van twee meesters terug naar Nijetrijne

Opera Nijetrijne speelt dit seizoen weer op de vertrouwde locatie in het natuurgebied De Rottige Meente in Nijetrijne.

Programma
Tijdens de laatste twee weken van augustus zal Opera Nijetrijne De Knecht van twee Meesters van Carlo Goldoni opvoeren op muziek van Wolfgang Amadeus Mozart.

Het verhaal
In De Knecht van twee meesters dient een arme knecht twee meesters tegelijk met behulp van list en bedrog om zichzelf te verrijken. In zijn verhalen wist Goldoni het eigenbelang van de mens
onbarmhartig te fileren, manoeuvrerend tussen zinnen als ‘Geld maakt niet gelukkig’ en ‘Voor geld doe ik alles’. Deze komedie uit 1748 die zich oorspronkelijk in Venetië afspeelt is verplaatst naar het
Nijetrijne van de jaren vijftig van de vorige eeuw. De thema’s uit het oorspronkelijke werk zijn onveranderlijk actueel: geld, status en macht. Door ze in de jaren vijftig te situeren, zijn ze voldoende
geactualiseerd om herkenbaar te zijn voor een hedendaags publiek. Van buitenaf ziet de samenleving er overzichtelijk en onwrikbaar uit, maar achter die façade gaat het wringen en schuren wanneer er
personages ten tonele verschijnen die lak hebben aan de heersende moraal en de veronderstelde conventies. Dan lijkt niets meer wat het pretendeert te zijn en komt de ware aard van de mens naar boven, belust op eigen succes en financieel gewin.

De muziek
Toen Mozart het verhaal De Knecht van twee meesters las, was hij daarover zo enthousiast dat hij
daar een opera op wilde componeren. Helaas is het er niet van gekomen, ook al zijn er schetsen
gevonden die vermoedelijk daarvoor bestemd waren. Vaughan Schlepp heeft voor deze zomer een opera samengesteld uit muziek van Mozart, niet alleen uit werken die niet af waren en die voor dit doel door hem afgemaakt zijn, maar ook uit andere vocale werken van Mozart die hij voor andere stemcombinaties heeft bewerkt en zelfs uit niet-vocale werken die hij tot aria's en ensemble
nummers omgevormd heeft. Als arrangeur heeft hij uit het gehele oeuvre van Mozart muziek kunnen putten om passende muziek voor de verschillende scènes te kiezen.

Goldoni
Carlo Goldoni (Venetië 1707 – Parijs 1793) was een van de bekendste Italiaanse theaterauteurs. Hij was het die de vastgeroeste Commedia dell’arte-traditie liet evolueren naar een modern, met reële mensen en situaties verbonden theater. Hij bewerkstelligde daarmee een belangrijke verschuiving binnen de Commedia dell’arte.

Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg 1756 – Wenen 1791), was een wonderkind, dat op uitzonderlijk jonge leeftijd een aantal instrumenten uitstekend bespeelde en kwalitatief hoogstaand werk componeerde. Mozart wordt naast Johan Sebastian Bach en Ludwig van Beethoven gerekend tot de componisten die binnen een traditie nieuwe muzikale concepten bedachten en die diepgaande invloed uitoefenden op alle na hen komende componisten.

Verantwoordelijken
Goldoni’s werk is, zoals gebruikelijk bij Opera Nijetrijne, door Alice Zwolschen in het Nederlands hertaald. De regie is voor het eerst in handen van Ria Marks. Muzikaal leider Vaughan Schlepp tekent evenals voorgaande jaren voor de muziek. Acht zangers, waaronder counter-tenor Sytse Buwalda en acteur Wil van der Meer zullen ten tonele verschijnen.

Speeldata
Er worden elf voorstellingen gegeven, waaronder twee besloten voorstellingen.
De première vindt plaats op dinsdag 20 augustus 2013. De reeks wordt op zondag 1 september besloten.

Meer informatie
www.operanijetrijne.nl, info@operanijetrijne.nl

Foto's: Lenus van der Broek. Meer foto's via deze link.

Terug naar home
event image
event image
event image
event image
event image
event image
event image
event image
event image
event image
event image
event image
event image
event image
event image