top


De Rottige Meente is een schitterend natuurgebied, een karakteristiek en uniek wetland met nationale waarde. Van oorsprong een oude veenpolder en onderdeel van de zuidelijkste gemeente in Friesland: Weststellingwerf.

Tal van culturele gezelschappen vinden in dit waterrijke gebied de inspiratie en de locatie voor hun kunst: cultuur in de Rottige Meente.nl.
top

Proefvoorstelling Opera Nijetrijne voldoet aan alle verwachtingen

Alle voorstellingen uitverkocht

NIJETRIJNE – De proefvoorstelling (ook wel try-out genoemd) van The Beggar’s Opera (De Bedelaaars Opera), een satirisch toneelstuk van John Gay, in de openlucht aan de Scheene in het natuurgebied Rottige Meente in Nijetrijne voldeed aan alle verwachtingen. Bijzonder waren de decorstukken, zoals een bus, gestrande auto’s en dergelijke, een soort autokerkhof. Dat er met deze opera een juiste keus is gemaakt moge duidelijk zijn. Nog voor de aanvang zijn alle zeven voorstellingen al geheel uitverkocht.

Beggar’s Opera is vooral bekend als bron voor de veel bekendere Driestuiversopera van Brecht/Weill. Ook in het Engelse origineel uit de achttiende eeuw vinden we perikelen rondom een bende van professionele bedelaars en criminelen onder leiding van de familie Peachum. Een opera over de rauwe realiteit. Daar doorheen geweven is een liefdesdriehoek tussen rokkenjager Macheath (bij Brecht: Mackie Messer), Polly Peachum en Lucy Lockit. De originele muziek is virtuoos, expressief, maar ook eenvoudig. De muziek is flink ingekort en soms vervangen door populaire ‘meezingers’ uit de operageschiedenis. Alle gesproken en gezongen teksten waren in het Nederlands, wat voor de bezoekers erg positief werd gevonden, het verhaal werd daardoor duidelijker. Er werden zelf liederen gezongen over Nijetrijne. De regie is in handen van Arne Sybren Postma, de muzikale leding van Vaughan Schlepp en de producent is Yvon Scheper.

De voorstellingen zijn op 16 (première), 18, 19, 20, 23, 26 en 28 augustus. Zie ook www.operanijetrijne.nl.

(Foto: Lenus van der Broek).
event image
event image
event image
event image

Terug naar het nieuwsoverzicht