top


De Rottige Meente is een schitterend natuurgebied, een karakteristiek en uniek wetland met nationale waarde. Van oorsprong een oude veenpolder en onderdeel van de zuidelijkste gemeente in Friesland: Weststellingwerf.

Tal van culturele gezelschappen vinden in dit waterrijke gebied de inspiratie en de locatie voor hun kunst: cultuur in de Rottige Meente.nl.
top

Opera Spanga op Carmen festival Delfzijl

SPANGA/DELFZIJL – De opera Carmen van Opera Spanga werd dit jaar niet in Spanga, maar in Delfzijl opgevoerd. Deze oost Groningse plaatswass in 2010 het decor van een uniek spektakel. Het IVAK bracht samen met Opera Spanga een moderne openlucht versie van Carmen rond de molen en theater Molenberg in het hart van Delfzijl (Molenbergplein). Op 17, 19, 21, 23 en 25 juni ging regisseur Corina van Eijk uit Spanga het nuchtere Noordoost Groningen in beroering brengen met een ‘Crime Passionel’ van formaat. Talentvolle jonge mensen werken voor deze opera samen met ervaren professionals zoals sopraan Maaike Widdershoven en de Frans Portugese tenor Charles Alves da Cruz. Het orkest stond weer onder leiding van de Amerikaanse dirigent David Levi. De opera bestaat uit vier acts.
Het gebouw van TNT was veranderd in een sigarenfabriek. De meisjes, zigeunerinnen, die in de fabriek werken, waaronder Carmen, komen naar buiten. Het is druk op het plein. Flaneertijd. Er wordt gefietst en geskeelerd. Carmen brengt gloedvol haar ‘Habanera’ de aria waarin ze haar vrije opvattingen over de liefde bejubelt. Ze verleidt hiermee alle politiemannen van het plein en in het bijzonder de korporaal Don Jose.
Rondom de opera werden vele activiteiten georganiseerd zoals internationaal korenfestival, muzikale optreden, dansworkshops, theatervoorstelling Carmen op Klompen en dergelijke.
Degene die Carmen in Delfzijl gemist hebben kunnen op 21 en 22 augustus naar het 2-daags mini Operafestival in Spanga komen. Zie hiervoor www.operaspanga.nl.

(Foto’s: Lenus van der Broek).Terug naar het nieuwsoverzicht